Kitų pasaulio šalių virtuvės

Tenerifė vaikamsLankytinos vietos Tenerifėje

Kitų pasaulio šalių virtuvės Tenerifėje. Savo patarimais dalinasi  Jolita Krickė ir Kelionės su vaikas

Nors atrodytų ir nedidelėje Tenerifės saloje po vienu stogu telpa daug skirtingų pasaulio šalių virtuvių, nes būtent šioje saloje gyvena didelės italų, Pietų Amerikos šalių, Azijos ir netgi nemaža lietuvių bendruomenė.

Itališka virtuvė

Viena didžiausių imigrantų bendruomenių Tenerifėje yra italai, todėl jų autentiškos virtuvės tikrai netrūksta. Krosnyje keptos picos, naminiai makaronai ir ravioliai, risotas, mocarela ir bufola švieži sūriai, fokačia duona ir žinoma ledai, panakota, tiramisu. Skirtingi restoranai, atstovaujantys atskirus Italijos regionus (Venecijos, Neapolio, Veronos, Sicilijos ir kt.). Itališkų restoranėlių rasite ir ne turistinėse vietuose.
Vienas iš rekomenduojamų restoranų – Los Abrigos esantis Maccheroni itališkas šeimos restoranėlis. Būtinai užsisakykite naminius raviolius su špinatų ir sūrio padažu arba keturių sūrių padažu, ragaukite naminių makaronų su jūrų gėrybės bei ypatingai prie svečių paruošiamų makaronų “Al Fuego”.
Patys salo italai rekomenduoja La Piazzetta restoraną Los Cristianos. Ragaukite picas, makaronus, užkandžius.
O mums skaniausios picos salos pietuose yra Pizzeria Carbone restorane, kuriame gamina tik picas.

Pietų amerikos virtuvė (Venesualos, Meksikos, Kolumbijos, Peru, Čili, Argentinos virtuvė)

Tenerifė ir Kanarų salos buvo susijusios su Pietų Amerika nuo Kristupo Kolumbo laikų. Per daugiau nei 500 metų ryšiai tarp Tenerifės ir Pietų Amerikos vis stiprėjo ir turėjo įtakos kultūrai, maistui, muzikai. Juk karnavalo šventės Tenerifės sostinėje Santa Kruze nenusileidžia Rio de Žaneiro karnavalui ir laikomas antru pagal dydį po Brazilijos karnavalo. Ir kalba vietiniai su keliais akcentais, viena iš jų būtent Pietų Amerikos akcentas. Todėl čia netrūksta ir lotynų Amerikos virtuvės akcentų.

Venesualos virtuvė

Arepos – šie ant grotelių keptos venesuelietiški kukurūzų miltų pyragaičiai, užpildyti aštria jautiena arba vištiena, majonezu ir avokadu labai populiarūs Tenerifėje. Arepos priskiriamos prie greito maisto, todėl dažnai jas rasite venesualietiškose užkandinėse, ypač salos sostinėje. Kaip bebūtų keista vienas iš skaniausių arepų valgėme Anaza prekybos centro užkandinėje Arepera Caracas.

Indų virtuvė

Indų virtuvę iš naujo atradome čia, Tenerifėje. Lietuvoje tai nebuvo mūsų mėgstamas maistas, dažnai jo ragaudavome Londone, Vokietijoje, Portugalijoje, o Tenerifėje tikrai yra restoranų puikiai gaminančių indų maistą. Rekomenduojame Bombay Babu – restoranų tinklas, gaminantis tikrai kokybiškai, skaniai ir siūlantis įvairaus aštrumo ir skonio karius (būtinai paragaukite).

Peru virtuvė

Mūsų šeimos didžiausias atradimas saloje yra Peru virtuvė. Restoranų daugiau sostinėje, tačiau yra ir pietinėje salos pusėje. Kokybiškas maistas, platus peru virtuvės meniu, bet nemažos kainos yra QAPAQ restorane Los Cristianos. Daugiau autentiškas – Aroma Y Sabor Tenerife Adeje. Būtina ragauti marinuotos žalios žuvies ceviche, taip pat paragaukite tiradito (bulvių bokšteliai su priedais), jautienos su daržovėmis ir antienos kulšelę su ryžiais.

Kinų, tailandiečių, vietnamiečių, japonų restoranų čia taip pat daug

Ir siūlo jie autentiškus savo šalies patiekalus. Jei kinų restoranų rasite daugelyje miestukų, tai tailandiečių ir vietnamiečių ieškokite labiau turistinėse zonose.
Mums patinka lankytis Thai Botanico restorane. Taip pat pabandykite bufeto stiliaus kiniškus restoranus, kur galite valgyti, kiek norite, o kainuos jums tai nuo 10 eur asmeniui. Japonų virtuvės restoranai čia gali pasiūlyti tikrai aukščiausios kokybės patiekalus, kadangi žuvis čia šviežia ir jos pasirinkimas didelis. Iš sušių restoranų siūlau aplankyti Deba sushi ir Amore sushi restoranus.
Taip pat Azijos virtuvei atstovauja ir puikus restoranas Restaurant 88, kuriame gausite ir kinų, ir thai, ir japonų virtuvių patiekalų.

Libano virtuvė

Rekomenduojame apsilankyti Zoco – Arabic New Concept restorane, kuriame penktadieniais ir šeštadieniais vyksta pilvo šokių pasirodymai. Maistas kokybiškas, pasirinkimas didelis.

Kitų Ispanijos regionų restoranai

Baskų virtuvė, Astūrijos virtuvė, Katalonų virtuvė, Valensijos paelija… Ragaukite ir keliaukite per Ispanijos regionus, kur kiekvienas turi savo išskirtinumą – Tenerifėje tam puikios sąlygos ir restoranai. Baskų pasididžiavimas Bacalao al pil pil (menkės patiekalas) ir pinčios (užkandukai baskų kraštuose taip vadinami), Katalonų virtuvė stebina keptais lauže svogūnais (calcots) ir tapas (labiau mums žinomas pavadinimas nei baskų pinčios), o Astūrijos virtuvė pupelių troškiniais (fabada) ir jautienos kepsniais (cachapo de ternera). Tenerifėje netgi galima paragauti iš Valensijos kilusios paelijos, kuri nelabai ką turi bendro su mums įprasta, išskyrus ryžius – tikroji paelija buvo ir yra gaminama su didžiosiomis baltomis pupelėmis, sraigėmis ir triušiu.

Katalonijos virtuvės patiekalų galite rasti Tres Roques restorane, o Baskų virtuvės – La Penon.
Pusryčių restoranai. Pusryčiams norite sveiko, gražiai patiekto ir įdomaus maisto? Rekomenduojame Pistacho Coffee Brunch, Eco Eco Brunch & Café, Soul kitchen.

Michelin restoranai

Tenerifėje jų taip pat yra. Daugiausiai jų sostinėje Santa cruz’e, tačiau keletas yra ir pietinėje Tenerifėje. Vienas iš Michelin rekomenduojamų restoranų jau minėtas QAPAQ.
Paminėčiau restoraną ir Chimiche miestelyje, kuris neturi žvaigždučių, tačiau jau daugelį metų gauna oficialią Michelin rekomendaciją – El Secreto de Chimiche. Restoranas specializuojasi ant žarijų kepamų patiekalų srityje, derina tradicijas ir modernumą bei eleganciją. Produktai, naudojami patiekalų gamyboje, pagrinde yra iš vietinio Chasna regiono.
Dar vienas visai neseniai atvėręs duris Kensei. Rekomenduoju degustacinį meniu, taip paragausite daugiau patiekalų bei patirsite gurmanišką kelionę. Labai jauki aplinka, prašykite stalelio vidinėje restorano kiemelio dalyje.

Lietuviški restoranai

Nebūtinai tiekiantys lietuvišką maistą, bet tikrai žavintys kokybišku maistu.
Soul kitchen Tenerife žavi savo nuostabiais desertais, skania kava ir pusryčių meniu. Paprašykite pusryčiams duonelės su grybais, žinoma jei juos mėgstate – nenusivilsite. Paulius ir Kornelija drąsūs lietuviai, siūlantys ispaniškam skoniui neįprastus, bet mums lietuviams gomurį sužadinančius desertus. Kornelija man yra desertų karalienė – tai ką ji kuria savo ceche yra tikrai ne tik gražiai atrodantys, bet ir labai skanūs desertai.
Old fashioned 1986 (tiesa šefas ne lietuvis, o vengras vedęs lietuvę), o mums patinka šio šefo nuoširdumas ir jo su meile gaminami patiekalai. Jei norite kokybiškai paruoštų midijų – šis šefas gamina jas labai gerai. Ir būtinai ragaukite tuno su sezamo sėklomis ir dumblių salotomis. Pagirtina, kad vaikams jis pagamino ne šaldytus, o naminius vištienos gabalėlius.
Smoked bene vienintelis restoranas saloje meniu turintis cepelinus, šaltibarščius, kijevo kotletą, keptą duoną ir rūkytų patiekalų.
O jei norite maisto į namus – lietuviško tradicinio (kibinai, blyneliai, koldūnai, virtinukai, sočios sriubos, naminė duona ir kiti su meile gaminami patiekalai) – kreipkitės į namų virtuvę Maistas Tenerifėje.

Vaikai

Visi paminėti restoranai priima su vaikais! Ir netgi prabangiausi iš jų turi arba meniu vaikams, arba pasiūlys ne iš meniu patiekalų, tinkančių vaikams.
Patarimas: rekomenduoju restoranuose rezervuoti vietas iš anksto, ypač vakarienės metui – dažnai geresni ir kokybiški restoranai priima tik su rezervacija.
Esate lankęsi kuriame nors restorane? Patiko? Žinote taip pat gerų, pasidalinkite!
Jolita Krickė

Jolita Krickė

Casa Lituana bendruomenės valdybos narė

Teksto kūrėja

Kelionės su vaiku https://www.facebook.com/keliaujamsuvaikais

2022 07 o5

KULTŪRA

Renginiai, susitikimai, žmonės

Urtė Aleksandravičiūtė

Urtė Aleksandravičiūtė

Casa Lituana bendruomenės valdybos narė

Teksto adaptacija pagal oficialius šaltinius

2022 07 05

X