Maistas Tenerifėje (2 dalis). Savo patarimais dalinasi  Jolita Krickė ir Kelionės su vaikas

Maistas Tanerifėje

Tęsiame ciklą apie tai, kur ir ką valgyti Tenerifėje ir šiandien Jolita papasakos apie tai, ką mėgsta lankantys Tenerifę ragauti – žuvį ir jūrų gėrybes, ir ką labiausiai mėgsta vietiniai – mėsos patiekalai.

Žuvis ir jūrų gėrybės

Tenerifėje tikrai galėsite mėgautis šviežia žuvimi ir jūros gėrybėmis. Daugybė laivų laivelių naktį žvejoja ir anksti ryte grįžta su laimikiu.
Valgykite (net negalime pateikti visų žuvų pavadinimų lietuvių kalba) doradą, lubiną, tuną, „cherne”, „gallo” (jūros gaidys), „vieja” (tipiška kanarų žuvis), “alfonsino” ar netgi moreną. Restoranuose dažniausiai galite pamatyti, kokią žuvį jums siūlo, paklausti, ar joje daug kaulų, ar tai balta žuvis ir pan. Drąsiai klausinėkite ir išsirinkite jums labiausiai patinkančią.
Labiausiai tradicinis patiekalas yra menkė (bacalao encebollado) troškinta padaže su svogūnais, kartais razinomis ir kitomis daržovėmis.
Ragaukite ir mėgaukitės jūrų gėrybių gausa ir jų įvairiu jų pateikimu – didžiaisiais ir mažaisiais kalmarais (choco ir chipirones bei chopitos), aštuonkojais (pulpo), krevėtimis (gambas), dubenukėmis (lapas), peileniais (navajas), šukutėmis (zamburinas), midijomis (mejillones).

Kur pirkti? 

Turguose, specializuotose žuvies parduotuvėse, prekybos centruose. Las Chafiras ūkininkų turguje (Mercadillo del Agricultor) kiekvieną savaitgalį rasite žuvies pardavėją. Las Galletas ir Los Cristianos žvejų turguose rytinėmis valandomis gausite ką tik pagauto laimikio iš laivų. Drąsiai pirkite ir didžiuosiuose prekybos centruose (Mercadona, Super Dino). Visur galite paprašyti žuvį išvalyti, supjaustyti ar netgi išimti kaulus. Paruoš Jums su malonumu taip, kaip pageidaujate ir namuose nereikės gaišti laiko.
Kur valgyti Tenerifėje?
Žvejų miesteliuose – Los Abrigos, El Medano, Playa san Juan, La Caleta, Los Cristianos. Geriau ir autentiškiau nei Tajao miestelio restoranai nesame ragavę. Tajao miestelis yra žvejų miestelis ir jame yra virš 10 žuvies restoranų.
Norite žuvies guachinche aplankyti? Tada keliaukite į Candeleria miestelį ir ieškokite vietinių mėgstamą, turistams mažiau žinomą guachinche su labai paprastu interjeru, bet nuostabiu vaizdu bei labai geru kokybės ir kainos santykiu. Iškart įspėju, nei prabangaus pateikimo, nei įmantrių patiekalų, nei Michelin žvaigždučių čia neiškokite. Gausite tik šviežią, paprastai pagamintą ir tikrai nebrangų maistą. Jei sudominau: https://www.facebook.com/guachinchedelpescado/
Norite dar daugiau įspūdžių – keliaukite į sostinės didyjį ir salos seniausią turgų https://www.facebook.com/AmigosdelaRecova. Ten galėsite tiesiog parodyti pirštu, kokių gėrybių norite paraugauti ir jums čia pat vietoje prie jūsų akių pagamins. Pasijusite kaip kokiame Ispanijos didmiestyje – kvapai, garsai, vaizdai, žmonių gausa. Tikrai verta tai patirti. O dar jei vaikus nuvesite naminių ledų čia pat šiame turguje esančioje ledainėje Gelato del Mercato (https://www.facebook.com/IlGelatoDelMercato/)…
Tai mūsų rekomendacijos žuvies restoranėliams salos pietuose:
El Medano: Cofradia (http://cofradiaelmedano.com/), El Timon, Playa Chica.
Adeje: Casa Juan Adeje (https://www.facebook.com/CasaJuan2021)
Los Cristianos: El Cine (http://grupoelcine.com/)
Iškart pasisakau, kad Agua y Sal – taip visų turistų mėgstamas, esantis tiek Tajao, tiek
Playa san Juan – mūsų kelis kartus išbandytas Tajao miestelyje, nėra mūsų favoritų sąraše – mums jis pasirodė brangus ir tiesiog gerai save reklamuojantis, todėl ir žinomas… Bet dėl skonio kaip sakant nesiginčysime.

Mėsos patiekalai ir restoranai

Nors kanariečiai turi galimybę mėgautis šviežia žuvimi ir jūrų gėrybėmis, bet jie tiesiog dievina įvairią mėsą. Ir tikrai pripažįstu, kad mėsa čia kokybiška, šviežia, jos tikrai didelis pasirinkimas ir už prieinamą kainą.
Kanariečiai kepa mėsą ant ugnies (carne a la plancha/a la brasa), ant stalo restorane dažnai tiekia su keptuve, kur kiekvienas gali pasikepti tiek, kiek norisi.
Jautiena (ternera) – vienas iš labiausiai mėgstamų patiekalų yra geras mėsos šmotas su kaulu (chuleton).
Kiauliena (cerdo) – jos čia skonis labai skiriasi nuo lietuviškos ir ji panašesnė skoniu į vištieną (bent jau mums, nes kiaulienos mūsų šeima beveik nevalgo). Ar žinote, jog juodąsias kiaules jie augina netgi su muzika?
Vištiena (pollo, tariasi pojo), labai kanariečių mėgstama triušiena bei ožkiena, iš pastarųjų kanariečiai dažniausiai gamina troškinius. Vištienos “salmorejo” – skanus vištienos patiekalas, marinuotas su česnaku, virtas baltame vyne ir pagardintas kmynais, raudonėliais, paprika ir čiobreliais. Triušio “salmorejo” gaminamas taip pat.
Mėsos kroketai – tai vieni labiausiai mėgstamų užkandžių (tapos). Ir jie tikrai nėra tiesiog bulvių kroketai. Pagrindinis ingredientas paprastai yra kumpis, žuvis arba vištiena. Taip pat būna vegetariškų – morkų, špinatų, grybų. Mūsų vaikai labiausiai mėgsta vištienos kroketus.
Kanarų troškinys – gaminamas iš moliūgų, kopūstų, saldžiųjų bulvių, kukurūzų, kiaulienos ir jautienos.
Ir žinoma įvairios dešrelės – aštrios ir netgi saldžios. Nuo chorizo aštrių ir sūrių dešrelių iki taip vadinamos morcilla dulce – kraujinės saldžios dešros, kurią Tenerifės gyventojai labai mėgsta.

Kur pirkti? 

Geriausia mėsa yra specializuotose mėsos parduotuvėse (carniceria). Jų tikrai galima rasti beveik visuose miesteliuose. Nepabijokite mėsinėse paprašyti paruošti mėsą kaip jums norėsis gaminti – supjaustyti file gabaliukais, ar mažais gabaliukais, sumalti, supjaustyti triušį ar vištą.
Kur valgyti Tenerifėje?
Pirmiausiai kaip ir minėjau jau – vietinį maistą reikia valgyti kanarietiškuose vietiniuose restoranuose „Guachinche”– juose ir rekomenduoju valgyti mėsiškus bei kitus vietinius tipinius patiekalus.
Na o, jei norite paskanauti gerai, bet europietiškai pagamintos mėsos – rekomenduoju du prabangesnius restoranus
LAGARTO (https://lagartorestauranttenerife.com/) ir CHAR (https://chargrilltenerife.com/), kurie yra La Caleta miestelyje. CHAR restoranas mums patiekė kol kas geriausią iki šiol valgytą mėsą – tačiau įspėju – kainos tikrai nemažos.
Ir tai dar ne viskas apie maistą Tenerifėje – bus ir trečia, ir ketvirta dalys.
Jolita Krickė

Jolita Krickė

Casa Lituana bendruomenės valdybos narė

Teksto kūrėja

Kelionės su vaiku https://www.facebook.com/keliaujamsuvaikais

2022 07 o5

KULTŪRA

Renginiai, susitikimai, žmonės

Urtė Aleksandravičiūtė

Urtė Aleksandravičiūtė

Casa Lituana bendruomenės valdybos narė

Teksto adaptacija pagal oficialius šaltinius

2022 07 05

X